Mesoscale objective analysis of daily rainfall with satellite and conventional data over Indian summer monsoon region - Narkhedkar, S. G. (Array, 2008)
Sažetak: Ovdje je opisana shema mezoskalne objektivne analize za dobivanje dnevne oborine u pravilnoj geografskoj mreži nad područjem monsuna u Indiji. Za nejednako raspore| ene podatke o dnevnoj oborini primijenjena je Barnes-ova shema za interpolaciju u pravilnoj mreži. Prostorna rezolucija interpoliranih podataka vrši se svakih 0.25° geografske širine i 0.25° geografske dužine. Analiza je omogu}ila kombinirani uvid u dnevnu oborinu izvedenu na temelju satelitskih slika i mjerenja ki{omjernih postaja. Ovdje se koriste neka objektivna ograničenja: (i) težine su odre|ene kao funkcije udaljenosti podataka, (ii) radi postizanja konvergencije analiziranih vrijednosti koriste se tri filtra kroz podatke čime se postigla automatska eliminacija valnih duljina manjih od dvostruke srednje udaljenosti me|u podacima. Za predstavljanje karakteristika analizirane oborine, odabran je slučaj tipične monsunske depresije koja se kreće prema zapadu tijekom monsunske sezone godine 1994. Napravljene su objektivne analize od 6 dana (od 16. do 21. kolovoza 1994.) kori{tenjem Barnes-ove sheme. Pritom je mijenjana te`inska funkcija parametra skale duljine (c, nazivnik u eksponencijalnoj Gauss-ovoj te`inskoj funkciji) za ~itav niz vrijednosti, te je ra~unan korijen srednje kvadratne pogre{ke za odre|ivanje odgovaraju}e vrijednosti c-a. Vrijednost c ovisi o gusto}i mjerenja te o broju kori{tenih korektivnih filtra. Ispitivale su se karakteristike analiziranog izlaznog polja pomo}u usporedbe s analiziranom mjerenom oborinom. U ovoj su analizi jasno izvedene obilne oborine nad zapadnim Ghat-om u Indiji