A trajectory analysis of summertime ozone pollution in Slovenia - Žabkar, Rahela (Array, 2008)
Godišnji broj dana s vrijednostima većim od graničnih na postajama za kakvoću zraka u Sloveniji kreće se od nekoliko dana u unutrašnjosti pa sve do 25 dana na postajama Mediterana. Najveći broj slučajeva povećanja ozona je zabilježen u jugozapadnom dijelu Slovenije, blizu Jadrana, gdje odgovaraju}i meteorološki uvjeti povećavaju stvaranje ozona. Lokalni izvori onečišćenja u ovom dijelu zemlje ne mogu objasniti mjereni nivo onečišćenja. Također, visoke koncentracije ozona su povremeno mjerene i na ruralnim postajama u Sloveniji. Izveli smo analizu ozona u odnosu na porijeklo zračnih masa koja nam je omogućila uvid u procese koji vode prema visoko mjerenim koncentracijama prizemnog ozona.