The first seven years of implantation of permanent cardiac pacemakers in a small urban community in Central Croatia - Horvat, Davor, liječnik (Array, 2008)
Cilj studije bio je utvrditi stanje s ugradnjom srčanih elektrostimulatora i kritički procijeniti mogućnosti ove metode liječenja naših bolesnika. Studija je provedena od 2001. do 2007. godine, a obuhvatila je 211 operacija. U studiju je bio uključen 121 (57,3%) bolesnik srednje dobi od 69,7 godina i 90 (42,7%) bolesnica srednje dobi od 74,5 godina. Zabilježen je porast ukupnog broja ovih operacijskih zahvata na godinu s 18 u 2001. na 24 u 2002., 28 u 2003., 38 u 2004., 38 u 2005., 30 u 2006. i 35 u 2007. godini. Primoimplantacija je izvedena u 196 (92,9%) slučajeva