Drvene vratnice u povijesnoj jezgri Dubrovnika - Violić, Duško (Array, 2008)
Autor analizira primjere povijesnih vratnica u eksterijeru dubrovačke gradske jezgre kao važnoga, ali zanemarenoga arhitektonskog elementa graditeljskog naslijeđa. Obradio je više od stotinu vratnica povijesne jezgre Dubrovnika te na tri izdvojena primjera sakralne i profane arhitekture predlaže način dokumentiranja i obrade. Dokumentacija vratnica bit će preduvjet za daljnju znanstvenu obradu, zaštitu i komparaciju s vratnicama iz ostalih gradova na istočnoj obali Jadrana