Cycloidal cyclical surfaces - Olejnikova, Tatjana (Array, 2008)
Članak predstavlja porodicu cikloidnih kružnih ploha koje nastaju gibanjem kružnice duž posebne prostorne cikloide, pri čemu kružnica leži u normalnoj ravnini te krivulje, a središte joj je na krivulji. Prostorna cikloida može nastati istodobnom rotacijom točke oko tri različite osi 1o, 2o, 3o, u prostoru. Oblik prostorne cikloide, isto kao i oblik cikloidne kružne plohe, ovisi o međusobnom položaju rotacijskih osi, kratnosti kutnih brzina i orijentacijama pojedinih rotacija. Izvedena je analitička reprezentacija tih ploha, njihova klasifikacija te neka od geometrijskih svojstava