Virtual communities as commons : case study of "connect" - Srbljinović, Armano; Bakić-Tomić, Ljubica; Božić, Jasmina (2008)
U sve umreženijem svijetu, gdje se zajednice sve više koriste informacijskom tehnologijom, a mnoge zajednice postoje isključivo u virtualnom prostoru, iznova se javlja vječna društvena dilema suradnje, privlačeći pozornost društvenih istraživača novim elementima koje donose tehnološke inovacije, kao što su softverska rješenja koja omogućuju istodobnu komunikaciju članova zajednice putem javnih i privatnih kanala, laka dostupnost mnoštva različitih dokumenata, anonimnost poruka, forumi za potencijalno neograničen broj sudionika ili promatrača, i brojni drugi alati za izgradnju zajednice temeljeni na dostignućima informacijske tehnologije. U ovom članku autori razmatraju problem suradnje u virtualnim zajednicama putem studije slučaja online zajednice hrvatskih znanstvenika “Connect”. Analiza polazi od opažanja da je suradnju unutar virtualnih zajednica moguće poticati primjenom tehnoloških rješenja koja korisnicima umnogome olakšavaju suradnju. Autori provjeravaju usklađenost zajednice “Connect” sa skupom načela izgradnje institucija temeljenih na zajedničkim resursima, koje je formulirala Elinor Ostrom. Studija pokazuje da “Connect” zadovoljava glavninu navedenih načela, uz mogućnosti manjih poboljšanja, te da ne zadovoljava dva načela, uglavnom zbog nepostojanja tehničkih preduvjeta i zbog relativno malog broja članova zajednice. Analiza postavlja temelje daljnjih istraživanja, usmjerenih ka nalaženju smjernica i preporuka za moguća daljnja unaprjeđenja sustava upravljanja zajedničkim resursima u virtualnim zajednicama
Bibliografija: 47 jed
Sažetak
Keywords: Virtualna stvarnost -- Sociološko gledište