System of non-destructive testing - Mihaljević, Morana (Array, 2008)
U radu se laboratorij analizira kao kompleksni sustav s tri vrste agenata: opreme, osoblja i uzoraka. Međudjelovanje između agenata je cirkularno. Na taj način, agenti su međusobno povezani tako da svaka vrsta istovremeno međudjeluje s ostale dvije vrste.Prema njihovom međudjelovanju, određeno je kako vrijeme ispitivanja uzoraka ovisi o ukupnom broju osoblja različitih vještina i sposobnosti. Agent osoblje provodi ispitivanja na uzorcima različite složenosti. Značajno pitanje u svakom laboratoriju je oprema. Ako osoblje mora dijeliti istu opremu, ukupno će trajanje ispitivanja biti veće nego u laboratoriju u kojemu svatko od osoblja posjeduje potrebnu opremu. U tom slučaju će trajanje ispitivanje biti najkraće, što je u radu označeno kao “idealni slučaj”. Idealni slučaj se uspoređuje s realističnim slučajevima koji su razrađeni koristeći modeliranje pomoću agenata i programski paket Entorama.Na taj način izdvojen je utjecaj broja i strukture laboratorijskog osoblja na ukupno djelovanje laboratorija