Osnovni tipovi i uporabna svojstva pjenećeg polistirena Okirol - Udiković, Josipa (Array, 2008)
Sažetak: Tvrtka DIOKI d.d. proizvodi pjeneći polistiren pod trgovačkim nazivom Okirol. Proizvode se dva osnovna tipa, normalni tip Okirol E i samogasivi Okirol EF. U osnovi navedeni tipovi Okirola E/EF smjesa su (kristalnog) polistirena i pjenila, u kojem je pjenilo ravnomjerno dispergirano u preostalom praznom prostoru između polimernih lanaca. Prema granulometrijskom sastavu postoje četiri osnovne frakcije veličine zrnja Okirola E/EF. Ovisno o osnovnom tipu, frakciji, temperaturi i tlaku te vremenu zadržavanja u predekspanderu, tijekom prerade postižu se različite nasipne gustoće. Na temelju podjele prema svojstvima gorivosti i nasipnim gustoćama definiraju se uporabna svojstva za pojedine tipove Okirola E/EF. Proizvodi od Okirola E/EF zbog male volumne mase imaju dobra mehanička, toplinska i izolacijska svojstva. Dobra uporabna svojstva zadržava pri različitim temperaturama. Proizvodi su postojani na vodu te većinu kemikalija, a nepostojani na organska otapala. Proizvodi su ekološki prihvatljivi i nisu opasni za zdravlje ljudi