Nanotoksikologija - Plavšić, Franjo (Array, 2008)
Sažetak: Nanotoksikologija je nova znanstvena disciplina koja se bavi štetnim učincima nanomaterijala na ljudsko zdravlje i okoliš. Zbog svojih posebnih svojstava čestice malog promjera i goleme površine u odnosu na mikročestice imaju posebna toksikokinetička i toksikološka svojstva. Klasične metode toksikokinetičkih i toksikoloških ispitivanja često nisu prikladne za ispitivanje nanomaterijala pa se ulažu veliki napori u predviđanju njihovih posebnih fizikalno-kemijskih i toksikoloških svojstava. U tijeku su diljem svijeta brojni projekti kako bi se izabrale i propisale metode ispitivanja utjecaja nanočestica na zdravlje čovjeka. U radu će biti pokazano da postoji mnogo dvojbi, ili čak zabluda, pa će tek za nekoliko godina područje postati uređeno