Slojeviti hidroksidi kao nanopunila za polimere - Matusinović, Zvonimir (Array, 2008)
Sažetak: U posljednjih desetak godina osobitu pozornost privlače slojeviti hidroksidi (e. layered double hydroxides, LDH) kao potencijalna nanopunila za polimere. Osnovni anorganski slojevi LDH pozitivno su nabijeni te predstavljaju komplement negativno nabijenim slojevitim silikatima i omogućuju uvođenje različitih aniona kao modifikatora u strukturu punila. Većina istraženih slojevitih hidroksida sintetskog je podrijetla i stoga visoke čistoće, što im je prednost u usporedbi s prirodnim punilima. Svojstva slojevitih hidroksida mogu se mijenjati u širokom rasponu, prikladnim izborom metalnih kationa i protuaniona. Ovaj rad daje pregled novijih istraživanja slojevitih hidroksida – nanopunila za polimere, uključujući postupke priprave i karakterizacije te načine ugradnje u polimerne matrice