Djelotvornost uklanjanja iona nikla iz vodenih otopina kemijski obrađenom čađom - Rađenović, Ankica (Array, 2008)
Sažetak: Cilj je rada ispitati djelotvornost neobrađene i kemijski obrađene komercijalne čađe za uklanjanje toksičnih iona nikla iz vodenih otopina. Kemijska obrada provedena je adsorpcijom organskih kiselina na čađi. Dobiveni rezultati pokazali su da karboksilne skupine adsorbiranih kiselina uspješno modificiraju površinu čađe. Na taj način obrađena čađa postala je djelotvornija za uklanjanje iona nikla iz vodenih otopina