A field investigation of bacterial etiology of abortions among migratory sheep and goats in North-West hill states of India - Sharma, Mandeep (Array, 2008)
U radu su provedena terenska istraživanja bakterijske etiologije pobačaja u ovaca i koza kod nomadskog načina stočarenja u sjevero-zapadnim brdovitim državama Indije. Pretražena su 203 stada. Pobačaji su se masovno javljali u 51, a sporadično u 114 stada. Vaginalni obrisci uzeti su od ovaca i koza iz 37 stada s masovnom pojavom pobačaja te iz 56 stada sa sporadičnim pobačajima. Bakterije poznate kao uzročnici pobačaja dokazane su u 30 stada s masovnom pojavom pobačaja. Tako je dokazana Chlamydophila spp. (u 17 stada), Brucella melitensis (u 4 stada), Listeria monocytogenes (u 8 stada), a u jednom stadu Salmonella Dublin. L. ivanovii izdvojena je iz ovaca u jednom stadu zajedno s vrstom L. monocytogenes. Specifični uzročnici pobačaja nisu bili dokazani u stadima sa sporadičnom pojavom pobačaja. Rezultati su pokazali da su se klamidijski pobačaji češće javljali u koza nego u ovaca, a oni uzrokovani brucelama češće u ovaca