Toxic effects of sodium arsenate (Na2HAsO4.7H2O) on the skin epidermis of air-breathing catfish Clarias batrachus (L.) - Singh, Ajai Kumar (Array, 2008)
Istraženi su toksopatološki učinci subletalne koncentracije (1 ppm) natrijeva arsenata na pousminu soma dvodihalice Clarias batrachus (L.). Na koži, koja u te ribe ima ulogu akcesornoga dišnoga organa, izravni dodirni stress uzrokovan toksinom očituje se u obliku jakoga oštećenja, uključujući obilno propadanje i ljuštenje epitelnih stanica s degeneracijom vrčastih stanica čiji se sadržaj istisnuo na površinu tijela. Sluznične stanice pokazivale su jaku hiperplaziju i hipertrofiju većim dijelom tijekom izloženosti. Njihova sposobnost primanja boje također se periodično mijenjala iskazujući veći afinitet za sulfatne dijelove. Debeli sloj sluzi zaštićivao je kožu. Epiderma (pousmina) također je pokazivala povremene i neovisne promjene u sadržaju svojih bjelančevina, RNA i DNA. To se pripisuje periodičnoj sintezi, nakupljanju i odbacivanju sluzi s degeneracijom i posljedičnom regeneracijom različitih staničnih sastojaka, osobito u ranom stupnju obrade