The influence of live yeast cell (Saccharomyces cerevisiae) on the performance of grazing dairy sheep in late lactation - Mašek, Tomislav; Mikulec, Željko; Valpotić, Hrvoje; Kušće, Luana; Mikulec, Nataša; Antunac, Neven (2008)
Proveden je hranidbeni pokus kako bi se procijenio učinak živih stanica kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodnju i sastav mlijeka te krvne pokazatelje u kasnoj laktaciji. Pokus je proveden na 40 ovaca hrvatske oplemenjene mliječne pasmine koje su bile podijeljene u kontrolnu skupinu bez živih stanica kvasca (CD = kontrolna hrana) i pokusnu sa živim stanicama kvasca u hrani (YC = hrana sa Saccharomyces cerevisiae). Obrok je zasnovan na paši i koncentratnom dodatku koji se sastojao od kukuruza (66,3%), sojine sačme (18,7%), stočnog brašna (6%) i brašna lucerne (4%). Dodatak živih stanica kvasca značajno je povećao dnevnu količinu mlijeka u 23. tjednu (P<0,5) i 27. tjednu (P<0,5). Jutarnja količina mlijeka također je bila značajno viša u tom razdoblju. Sve ostale vrijednosti vezane uz količinu mlijeka nisu se značajno razlikovale. Prosječna količina mlijeka tijekom pokusnog razdoblja bila je viša u YC skupini nego u CD skupini (604,60 ± 83,21 i 630,28 ± 92,34, za kontrolnu i pokusnu skupinu), ali razlika nije bila statistički značajna (P>0,5). Postupci nisu utjecali na kemijski sastav mlijeka s izuzetkom mliječne masti koja je bila značajno viša u pokusnoj skupini. Krvni se pokazatelji nisu razlikovali između skupina. Zaključili smo da, u uvjetima našeg pokusa, dodavanje živih stanica kvasca nije imalo statistički značajan utjecaj na proizvodne rezultate mliječnih ovaca tijekom kasne laktacije. Učinak je vjerojatno bio smanjen zbog veće količine koncentrata u obroku, stadija laktacije i visokih temperatura
Bibliografija: 33 jed
Sažetak
Keywords: Kvasac -- Mlijeko -- Laktacija -- Ovca