The metabolic profile of Simmental service bulls - Stojević, Zvonko, veterinar (Array, 2008)
U radu su istražene razine biokemijskih pokazatelja u krvnom serumu rasplodnih bikova simentalske pasmine. Istraživanje je provedeno na 12 bikova u starosti od četiri do sedam godina. Krv je uzimana u četiri navrata punkcijom jugularne vene. U uzorcima krvnoga seruma određene su aktivnosti alanin-aminotransferaze (ALT), aspartat-aminotransferaze (AST), gama glutamil-transferaze (GGT), kreatinske-kinaze (CK) i koncentracije ukupnih proteina, albumina, kalcija, magnezija, triglicerida i kolesterola. Budući da ne postoje podatci koji se odnose na bikove, dobiveni rezultati uspoređeni su s podatcima iz literature koji se odnose na krave. Razine ukupnih proteina, albumina, GGT i CK u serumu istraživanih bikova više su nego u krava, dok su razine AST i magnezija niže. Razine triglicerida, kolesterola i kalcija su gotovo jednake. Uočene razlike upućuju na prijeku potrebu uspostavljanja referentnih vrijednosti biokemijskih pokazatelja za bikove, neovisno o onima za krave Postignuti rezultati bit će korisni u rutinskoj dijagnostici kao metabolički profil bikova simentalske pasmine