Blood groups, haematology and clinicochemical indicators in indigenous breeds of dog. I. Croatian sheepdog - Žubčić, Damir (Array, 2008)
U uzorcima krvi 95 pasa hrvatskih ovčara, 48 ženki i 47 mužjaka u dobi od jedne do 12 godina istraženi su neki biokemijski pokazatelji (ureja, kreatinin, ukupne bjelančevine, glukoza, ukupni bilirubin, AST, ALT, alkalna fosfataza, kreatinska kinaza, amilaza, Ca, P). Vrijednosti biokemijskih pokazatelja bile su unutar fizioloških granica. U 30 pasa iz te skupine također je određivana krvna grupa (DEA, engl. Dog Erythrocyte Antigen) 1.1. i standardni hemogram. U 27 pasa (90%) utvrđena je krvna grupa DEA1.1., što je značajno više od do sada objavljenih rezultata. Vrijednosti hematoloških pokazatelja bile su unutar fizioloških granica