Studies on the relationship between thyroid hormones and some trace elemets in the blood serum of Iranian fat-tailed sheep - Nazifi, Saeed (Array, 2008)
Istražen je odnos selena, bakra, cinka i mangana prema trijodtironinu (T3), tiroksinu (T4), slobodnom trijodtironinu (sT3) i slobodnom tiroksinu (sT4). Uzorci krvi bili su prikupljeni od 56 klinički zdravih, negravidnih ovaca u tri navrata tijekom 45 dana. Serumski T4, T3, sT4 i sT3 bili su određeni postupkom RIA, a selen, bakar, cink i mangan atomskim apsorpcijskim spektrofotometrom. Usporedba vrijednosti elemenata u tragovima i tiroidnih hormona kod tri uzorkovanja pokazala je da nije bilo značajne razlike u bilo kojem od navedenih pokazatelja. Ustanovljena je jaka pozitivna korelacija između sT3 i cinka (P<0,05, r = 0,41), sT3 i mangana (P<0,05, r = 0,49) te bakra i T3 (P<0,01, r = 0,27). Također je ustanovljena značajna negativna korelacija između mangana i T3 (P<0,01, r = -0,30). Nije ustanovljena značajna korelacija među drugim biokemijskim pokazateljima