The rodenticidal effect of indomethacin : pathogenesis and pathology - Taiwo, Victor Olusegun (Array, 2008)
Istražena je patogeneza i patologija rodenticidnoga učinka nesteroidnoga protuupalnoga lijeka indometacina. Istraživanje je provedeno na 16 smeđih štakora prosječne tjelesne mase od 99,6 g i 16 albino miševa prosječne tjelesne mase od 28,4 g u dobi od 10 do 12 tjedana. Životinje su bile podijeljene u osam skupina. U svaku skupinu uvrštena su četiri štakora (R1, R2, R3, R4) odnosno četiri miša (M1, M2, M3, M4). Životinje pod oznakom R1 i M1 bile su kontrolne i nisu dobivale indometacin. Štakorima skupina R2, R3, R4 te miševima skupina M2, M3, M4 oralnim je putem apliciran indometacin u dozama od 83 mg/kg, 166 mg/kg i 250 mg/kg. Promatrani su klinički znakovi i uginuća. Uginule životinje bile su razuđene. Indometacin je uzrokovao anoreksiju, dehidraciju i slabost te100%-tnu smrtnost tijekom 36 sati nakon primjene u miševa i 82 sata nakon primjene u štakora. U sedam štakora (43,8%) zabilježen je proljev te krvarenje po sluznici medijalnih očnih kutova. U svih je glodavaca dokazana punokrvnost, krvarenja po sluzici želuca i crijeva sa žarišnim ulceracijama te mjestimično bljedilo jetre. Patohistološke promjene u različitim organima bile su slične bez obzira na vrstu životinje i dozu. Najčešće je ustanovljena kongestija organa i krvarenja te trombi u arteriolama i kapilarama bubrega, srca, pluća, mozga, sjemenika i slezene. Zabilježena je i žljezdana degeneracija kao i nekroze, erozije, ulceracija želuca i tankog crijeva, glomerulotubularna degeneracija bubrega, hepatocelularna nekroza, nekroza miokarda te degeneracija sjemenika i živčanih stanica. Čini se da indometacin uzrokuje značajno oštećenje endotela i sluznice, krvarenje i vaskularnu trombozu koja prelazi u ishemičnu nekrozu s posljedičnim zatajenjem mnogih organa i uginućem. Detaljno su obrazloženi mehanizmi djelovanja indometacina kao rodenticida