The role of efficiencies in merger control : comparative EU-USA perspective - Butorac Malnar, Vlatka (Array, 2008)
Sažetak: U više navrata susreli smo se sa situacijom u kojoj prekoatlantska koncentracija biva odobrena u jednoj jurisdikciji, a zabranjena u drugoj. Oprečne odluke mogu, između ostalog, počivati na različitoj ulozi učinkovitosti pri ocjeni koncentracija. Bit ovog problema sastoji se u pitanju treba li dopustiti da potencijalne učinkovitosti koncentracije prevladaju njezin mogući antikompetitivni učinak. Autorica analizira pristup Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država prema učinkovitostima u kontekstu kontrole koncentracija, pokušavajući odgovoriti na pitanje je li s reformom europskih pravila o kontroli koncentracija iz 2004 i 2007. godine, postignuta potpuna konvergencija između EU i SAD-a. Iako se može primijetiti da su danas njihova pravila vrlo slična, autorica drži da bi razlike mogle ustrajati budući da je za očekivati da će se formalno ujednačena pravila tumačiti i biti primijenjena drugačije u ove dvije jurisdikcije. Navedeni zaključak izvodi se iz analize zakonodavne povijesti dviju jurisdikcija, političkih ciljeva koji prožimaju relevantna pravna pravila, kao i postojeće prakse koja će vjerojatno biti primijenjena na nova pravila