Improving public administration performance demands investment in human resources - Stare, Janez (Array, 2008)
U članku se istražuje da su investicije u ljudske resurse jedan od važnih činitelja unapređivanja djelovanja javnog sektora. U strateškim dokumentima slovenske vlade i tijekom reforme javne uprave, ljudski resursi ističu se kao jedan od glavnih činitelja poboljšanja djelovanja javne uprave. To je i temelj istraživanja. Glavna hipoteza istraživanja je, da ulaganje u ljudske resurse poboljšava efikasnost i uspješnost javnog sektora. Pokazatelj ulaganja u ljudske resurse oblikovan je na temelju podataka o ukupnom broju obrazovanja uz rad po zaposlenom. Za determinaciju efikasnosti i uspješnosti odabrani su pokazatelji i ankete zadovoljstva poreznih obveznika, kao korisnika usluga porezne uprave, s radom te javne institucije. Glavnu prepreku u istraživanju predstavlja kratko vremensko razdoblje provjeravanja zadovoljstva korisnika poreznih usluga porezne uprave. Zbog toga, rezultate je moguće prezentirati s visokim statističkim rizikom. Ali rezultati nagovještavaju pozitivnu korelaciju između obrazovanja uz rad zaposlenih i pokazatelja djelovanja te zadovoljstva korisnika usluga porezne uprave s radom iste. To znači, da se rad javne uprave poboljšava s obrazovanjem uz rad zaposlenih i da poboljšano djelovanje javne uprave utječe na zadovoljstvo stranaka