A conceptual model of individual competency components as one of the predictors of success in mergers and acquisitions - Bertoncelj, Andrej (Array, 2008)
Pronalaženje najbolje moguće ravnoteže između "mekanih" ljudskih čimbenika i "tvrdih" financijskih čimbenika s ciljem uspješnih spajanja i preuzimanja (M&A) oduvijek je predstavljalo veliki izazov. Međutim, pravi izazov predstavlja pitanje: na koji način i kojim mjerilom možemo utvrđivati i uspoređivati ljudske čimbenike u okviru poduzeća koja se preuzimaju i već preuzetih poduzeća, u svim fazama M&A? Ovo istraživanje predstavlja model mjerenja i uspoređivanja ljudskog čimbenika i sposobnosti. Model omogućava mjerenje mekanih čimbenika kvantitativnim mjerilom. Koncipirane su tri komponente u okviru pojedinačnih sposobnosti: kognitivne, afektivne i konativne, uz primjenu osobnog sustava procjene. Razmatrani se model temelji na empiričkim rezultatima, na primjerima dvaju poduzeća i literaturi. Model poduzećima omogućava uspoređivanje razlika, kako bi mogla planirati način njihovog savladavanja i postići veću razinu uspjeha u M&A