Slovenian case of strategic change management in the public sector : towards the Lisbon strategy - Penger, Sandra (Array, 2008)
Ovaj rad usmjeren je na slučaj Slovenije a vezano za strateške promjene u procesima upravljanja s naglaskom na skretanje prema implementaciji ciljeva Lisabonske strategije. EU će biti “najkonkurentnija i na znanju temeljena dinamična ekonomija u svijetu”, sposobna za razvoj održive ekonomije s više boljih radnih mjesta i većom društvenom kohezijom. To su najvažniji prioriteti Lisabonske strategije. Te promjene u organizacijama javnog sektora imaju veliki značaj za regionalni razvoj Slovenije. Cilj ovog rada je razmotriti i razjasniti razvoj i prioritete slovenske javne administracije u procesu usmjeravanja prema primjeni ciljeva Lisabonske strategije. U radu se također ističu suvremena dostignuća slovenske strategije e-administracije. U radu se koristi znanstvena metoda istraživanja na temelju slučaja, s naglaskom na longitudinalnu i pre-post tehniku metodološkom pristupu. Rezultati istraživanja pokazuju da metode strateškog upravljanja primijenjene na slučaju podupiru implementaciju ciljeva Lisabonske strategije u Sloveniji