Comparison of standard perineal herniorrhaphy and transposition of the internal obturator muscle for perineal hernia repair in the dog - Vnuk, Dražen; Lipar, Marija; Matičić, Dražen, veterinar; Smolec, Ozren; Pećin, Marko; Brkić, Antun, st. (2008)
Operirano je 40 muških pasa u 46 operacijskih zahvata. Standardna perinealna herniorafija učinjena je u 22 psa, a transpozicija unutarnjega opturatornog mišića u 18 pasa (šest obostranih perinealnih hernija). Kastrirano je 13 (59%) pasa operiranih standardnom perinealnom herniorafijom te 14 (77%) pasa operiranih transpozicijom unutarnjega opturatornog mišića. Promjene na rektumu uočene su u 22 (48%) psa prije operacije. Šest (27%) pasa operiranih standardnom metodom imalo je recidiv, dok je isti uočen tek u dva (11%) psa operirana transpozicijom unutarnjega opturatornog mišića. Za vrijeme poslijeoperacijskog praćenja komplikacije su uočene u 30 (65%) pasa. Najčešće uočene komplikacije bile su komplikacije rane (oteklina, serom, dehiscencija i hematom), hromost i napinjanje. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je metoda transpozicije unutarnjega opturatornog mišića bolja, jer dovodi do nastanka čvršće perinealne dijafragme s manjim postotkom recidiviranja
Bibliografija: 22 jed.
Sažetak
Keywords: Perinealna hernija -- Operativni zahvati -- Perinealna herniorafija -- Transpozicija unutarnjega opturatornog mišića -- Usporedba -- Recidiv -- Poslijeoperacijske komplikacije -- Psi