The effects of different moulting diets on bone characteristics and reproductive tracts in commercial brown egg laying hens - Yildiz, Huseyin (Array, 2008)
Istraženi su učinci hranidbe nesilica ječmom i lucernom na svojstva kostiju i spolnih organa u tijeku mitarenja izazvanoga hranom. U tu je svrhu 36 nesilica, Lohmann Brown, u dobi od 88 tjedana, bilo podijeljeno u tri skupine od kojih je jedna skupina dobivala normalnu komercijalnu hranu, druga skupina ječam, a treća skupina lucernu tijekom deset dana u razdoblju mitarenja. Gubitak tjelesne mase u svakoj skupini u tom je razdoblju iznosio od 18 do 19%. Iako je relativno povećanje tjelesne mase zabilježeno u svim skupinama na kraju drugoga ciklusa proizvodnje, statistički značajne vrijednosti (P<0,001) dobivene su samo za skupinu hranjenu normalnom komercijalnom smjesom. Hrana za mitarenje nije imala utjecaj na dužinu i masu kostiju. Međutim, kortikalno zadebljanje femura i tibiotarzusa bilo je veće u skupini koja je dobivala lucernu nego u ostalim skupinama (P<0,05). Nadalje, masa jajovoda skupine hranjene ječmom bila je značajno veća u usporedbi s drugim dvjema skupinama (P<0,05)