The influence of the season on the chemical composition and the somatic cell count of bulk tank cow's milk - Dobranić, Vesna; Njari, Bela; Samardžija, Marko, veterinar; Mioković, Branimir; Resanović, Ružica (2008)
Cilj istraživanja bio je utvrditi utječe li godišnje doba na kemijski sastav mlijeka i broj somatskih stanica u njemu. Mlijeko je tijekom godine dana sakupljano svaki dan. Pri dolasku mlijeka u mljekaru posebnim cisternama prije istakanja uzimani su uzorci. Uzorci mlijeka uzimani su iz cisterne svakih sedam dana od tri dopremljene količine. Ukupno je bilo obrađeno 144 dopremljenih količina. Usporedbom kemijskih pokazatelja kakvoće mlijeka razina masti bila je značajno veća zimi i u jesen (P<0,05) u odnosu na proljeće i ljeto. Vrijednosti proteina značajno su se razlikovale među godišnjim dobima (P>0,05), a najviša razina zabilježena je zimi. Razina laktoze bila je značajno veća zimi i u proljeće (P<0,05), a vrijednosti BST-a bile su značajno niže ljeti u odnosu na druga godišnja doba (P<0,05). Određujući broj somatskih stanica u mlijeku zimi je zabilježen značajno veći (P<0,05) broj somatskih stanica u odnosu na ostala godišnja doba. Međutim, nisu ustanovljene značajne, jake i pozitivne korelacije između pokazatelja kemijskoga sastava mlijeka i broja somatskih stanica ni u jednomu godišnjemu dobu. Na osnovi rezultata zaključeno je da godišnje doba utječe na broj somatskih stanica i na kemijski sastav mlijeka, ali ne i na korelacije između njih
Bibliografija: 18 jed
Sažetak
Keywords: Mlijeko -- Kemijski sastav -- Somatske stanice -- Godišnje doba