Sterile neutrophilic dermatitis in a cat : a case report - Lemo, Nikša (Array, 2008)
Kastrirani mačak, kratkodlake domaće pasmine, u dobi od 7 godina, mase 6,7 kilograma dobio je nekoliko lezija na trbušnoj koži. Koža je bila debela i naborana poput kartona. Nekoliko ulcerativnih hemoragičnih lezija bilo je pokriveno sivim pseudomembranoznim nekrotizirajućim epitelom i fibrinom. Granica između normalne i promijenjene kože bila je jasna. Na trbuhu je uočen eritem i papule. Druge lezije na koži nisu uočene. Diferencijalno-dijagnostički u obzir je uzeta reakcija na lijekove, erythema multiforme, toksična epidermalna nekroza, vaskulitis i impetigo. Patohistološkom pretragom uočene su površinske pustule, ulceracija i eksudacija fibrina, destrukcija dlačnih folikula. Citološkom i patohistološkom pretragom nisu uočene bakterije. Sva do tada propisana terapija je prekinuta, dan nakon prvog pregleda lezije su postale manje hemoragične i koža nešto manje zadebljala. Četvrtoga dana kožne leziju bile su suhe, lokalna terapija je nastavljena 1 %-tnim povidone jodom i mačak je pušten na kućnu njegu petoga dana. Postavljena dijagnoza bila je sterilni neutrofilni dermatitis