Changes of bovine blood lipid peroxides and some antioxidants in the course of growth - Križanović, Dubravka (Array, 2008)
U punoj krvi devet simentalskih bičića određivani su lipidni peroksidi (TBARS), prirodni antioksidansi glutation (GSH) i hemoglobin (Hb), te albumin u plazmi. Životinje su bile u intenzivnom tovu. Prosječna koncentracija TBARS pokazivala je tijekom tova bifazno kretanje s najvišom vrijednosti u dobi životinja od 11,7 mjeseci. Koncentracija GSH je rasla do dobi od 8 mjeseci kada je utvrđena najviša vrijednost. Koncentracije albumina i Hb bile su najviše u dobi od 15,2 mjeseca. Pretpostavlja se da je razvoj i rast skeletnih mišića znatno pridonio signifikantnom porastu i smanjenju TBARS vrijednosti. Korelacije među istraživanim pokazateljima nisu bile signifikantne s izuzetcima GSH i Hb u dobi od 5,4 mjeseca, te TBARS i Hb uz TBARS i albumin u dobi životinja od 15,2 mjeseca. Zaključuje se da su se određivane vrijednosti pokazatelja oksidativnog stresa u bičića kretale unutar fizioloških granica, te da se prirodni antioksidansi u krvi nadopunjuju u djelovanju tijekom tova