The use of the hyposmotic swelling test and supravital staning in evaluation of sperm quality in boars - Samardžija, Marko, veterinar (Array, 2008)
U istraživanju su rabljeni ejakulati deset nerasta Yorkshir i Pietren pasmine, u dobi od dvije do šest godina koji su imali nizak indeks oplodnje. Kakvoća sperme ocjenjivana je na osnovi pokretljivosti (subjektivno) te strukturnog i funkcionalnog integriteta membrane spermija (supravitalno bojenje eozin/nigrozinom i HOS testom). Najveći broj HOS reaktivnih, tj. nabubrenih spermija ustanovljen je u hipoosmotskoj otopini od 100 mOsm/kg pri inkubaciji od 30 minuta. Između srednjih vrijednosti HOS reaktivnih (nabubrenih) spermija u hipoosmotskim otopinama različitih osmolarnosti ustanovljene su značajne razlike (P<0,05). Korištenjem hipoosmotske otopine osmolarnosti 100 mOsm/kg, ustanovljene su značajne, vrlo jake, pozitivne korelacije između HOS testa i progresivne pokretljivosti (r = 0.98; P<0,05), zatim između HOS testa i supravitalnog bojenja eozin/nigrozinom (r = 0,99; P<0,05), te između progresivne pokretljivosti i supravitalnog bojenja eozin/nigrozinom (r = 0,98; P<0,05). Rezultati ovog istraživanja pokazali su da su HOS test i supravitalno bojenje eozin/nigrozinom jednostavne metode koje se mogu rutinski primjenjivati za ocjenu funkcionalnog i strukturnog integriteta sperme nerasta