Effect of the lethal activity of 32P upon alpha amylase activity and glucose concentration in chicken blood plasma - Vilić, Marinko; Kraljević, Petar; Šimpraga, Miljenko (2008)
Istraživana je aktivnost alfa-amilaze i koncentracija glukoze u krvnoj plazmi pilića, nakon primjene letalne aktivnosti 32P s ciljem da se utvrdi mogu li ti pokazatelji poslužiti za dijagnozu organskih ili funkcionalnih oštećenja jetre prije pojave kliničkih znakova radijacijske bolesti. Pokusi su načinjeni na pilićima, hibridima teške pasmine Jata, oba spola, starim 50 dana, nakon jednokratne, intramuskularne primjene radioaktivnog fosfora 32P, letalne aktivnosti od 333 MBq po kilogramu tjelesne mase. Krv za analizu uzimana je iz krilne vene 1., 3., 5., 7. i 10. dana nakon primjene 32P. Aktivnost alfa-amilaze određivana je spektrofotometrijski upotrebljavajući gotove komplete proizvođača «Herbos d.d., Sisak». Koncentracija glukoze određivana je fotometrijski o-toluidinom, rabeći također gotove komplete proizvođača «Herbos d.d., Sisak». Aktivnost alfaamilaze u krvnoj plazmi pokusnih pilića bila je smanjena od 3. dana nakon primjene 32P pa do kraja pokusa, ali statistički značajan pad zabilježen je samo 7. dana pokusa. Koncentracija glukoze u krvnoj plazmi pokusnih pilića bila je statistički značajno povećana 5. i 7. dana nakon primjene 32P. Dobiveni su rezultati pokazali da se vrijednosti oba istraživana pokazatelja mijenjaju u krvnoj plazmi pilića nakon primjene letalne aktivnosti 32P. No, čini se da samo koncentracija glukoze može poslužiti kao pokazatelj oštećenja u pilića uzrokovanih ionizacijskim zračenjam prije pojave kliničkih znakova radijacijske bolesti
Bibliografija: 15 jed
Sažetak
Keywords: Pilići -- Krvna plazma