Diagnosis of Echinococcus granulosus infection in dogs by a coproantigen sandwich ELISA - Prathiush, Prathapan Rema (Array, 2008)
Sažetak: Ehinokokoza je zoonoza proširena diljem svijeta, uzrokovana odraslim i larvalnim oblicima trakavica roda Echinococcus. Cistična ehinokokoza u farmskih životinja vrlo je česta u Indiji, i to osobito u državi Karnataka. Standardiziran je sendvič imunoenzimni test te je ocijenjena njegova vrijednost u terenskim uvjetima u cilju otkrivanja koproantigena podrijetlom iz trakavice Echinococcus granulosus u pasa. Nadtalog suspenzije izmeta titriran je u odnosu na pozitivan uzorak pasjega seruma. Od 368 uzoraka nadtaloga izmeta, koproantigeni su bili dokazani u 16 uzoraka. Osjetljivost i specifičnost testa određene su usporedbom s razudbenim nalazom i nalazom trakavica. Dokazano je da test otkriva sve invadirane životinje. Osjetljivost testa iznosila je 96,94%