The influence of birth mass and age of suckling piglets on erythrocyte parameters - Ekert Kabalin, Anamaria (Array, 2008)
Razdoblje sisanja u prasadi predstavlja presudnu fazu svinjogojske proizvodnje. U ovom istraživanju utvrđeni su hematološki pokazatelji odojaka od prasenja do odbića. Nakon prasenja dolazi do različitih promjena, koje su u vezi sa sazrijevanjem i razvojem organa, uzimanjem kolostruma, razgradnjom fetalnih eritrocita te majčinih globulina, stjecanjem imunokompetentnosti, okolišnim promjenama, utjecajem stresa i drugim čimbenicima. Dobivene vrijednosti prosječnog broja eritrocita odojaka nakon prasenja nalazile su se ispod, a tek u dobi od 14 dana unutar donje granice referentnog raspona za svinje. Prosječan broj eritrocita na kraju razdoblja sisanja bio je statistički značajno veći (P<0,01) od vrijednosti utvrđene prvog dana života. Ustanovljeni porast mogao bi biti posljedica ubrzane eritropoeze u novoprasene prasadi nakon razgradnje fetalnih eritrocita. Statistički značajno veća vrijednost (P<0,01) na kraju razdoblje sisanja, u odnosu na prvi dan utvrđena je i za vrijednost hematokrita. Zabilježene su i statistički značajno manje prosječne vrijednosti (P<0,01) eritrocitnih indeksa (MCV, MCH, MCHC) kod odbića nego prvog dana nakon prasenja