Activity of glutathione peroxidase in cattle blood under different storage conditions - Harapin, Ivica; Bedrica, Ljiljana; Gračner, Damjan; Capak, Darko; Benić, Marijan; Petrešević, Borivoj (2008)
Određivana je aktivnost glutation-peroksidaze u punoj krvi tovne junadi pri različitim uvjetima pohranjivanja uzoraka. Pretraženi su bili uzorci od sedam zdravih bičića u dobi 6-8 mjeseci. Krv je uzimana iz jugularne vene u Vacutainer epruvete. Svaki od sedam krvnih uzoraka bio je razdijeljen u 9 Eppendorf epruveta. Četiri uzorka od jedne životinje bila su pohranjena u hladnjak na 4 °C, a pet uzoraka u zamrzivač na -20 °C. Aktivnost glutation peroksidaze u uzorcima pohranjenima na 4 °C i -20 °C određivana je netom nakon uzimanja, zatim prvoga, drugoga, četvrtoga i sedmoga dana nakon uzimanja, a u uzorcima pohranjenim na -20 °C još i petnaestoga dana nakon uzimanja krvi. Aktivnost GSH-Px određivana je RANSEL (Randox- Laboratories) metodom. Dobivenim vrijednostima izračunata je srednja vrijednost i analiza varijance. U svim istraživanim uzorcima srednja vrijednost aktivnosti enzima blago se povećala u prvih 7 dana mjerenja, s time da je manje rasla u uzorcima koji su bili zamrznuti. Blagi porast izmjerene aktivnosti može se pripisati dehidraciji pohranjenoga uzorka. U uzorcima pohranjenima na -20 °C aktivnost GSH-Px petnaesti se dan vratila na početne vrijednosti. Istraživanje upućuje na potrebu da se uzorci pohranjeni na 4 °C pretraže unutar dva dana, a zamznuti na -20 unutar 15 dana od vađenja krvi
Bibliografija: 11 jed
Sažetak
Keywords: Junad -- Krv -- Biokemija