Heavy metal composition of livers and kidneys of cattle from southern Nigeria - Iwegbue, Chukwujindu Maxwell Azubuike (Array, 2008)
Predočeni su rezultati istraživanja razina kadmija, kroma, bakra, olova, željeza, mangana i nikla ustanovljenih atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom u jetrima i bubrezima podrijetlom od 88 goveda sa sedam različitih područja u južnoj Nigeriji. Srednje vrijednosti razine te razmak od najmanje do najveće vrijednosti u mg.kg-1 u jetrima i bubrezima bile su sljedeće: za kadmij 0,08 (0,01-0,23) u jetrima te 0,14 (0,01- 0,46) u bubrezima; za krom 3,62 (0,98-6,33) u jetrima te 3,63 (1,08-5,87) u bubrezima; za bakar 1,99 (0,11- 8,99) i 3,27 (0,22-7,49); za olovo 0,8 (0,23) te 0,04 (do 0,95); za željezo 37,75 (2,64-85,60) i 32,26 (0,10-78,65); za nikal 0,12 (0,01-0,55) i 0,20 (0,02-0,46). Značajne razlike u razini teških metala ustanovljene su ovisno o pretraženom organu te o području na kojem su obitavale pretražene životinje. Razine različitih metala bile su općenito niske i unutar međunarodno propisanih vrijednosti