A comparative study of three methods for detecting Fasciola infections in Nigerian cattle - Adedokun, Oyeduntan Adeyoju (Array, 2008)
Uspoređeni su rezultati pretrage na prisutnost jajašaca metilja Fasciola gigantica u žuči i izmetu s rezultatima pretrage na prisutnost specifičnih protutijela testom gel-difuzijske precipitacije. Istraživanje je provedeno na 1000 goveda zaklanih u gradskoj klaonici Bodija u Ibadanu u Nigeriji. Određivanjem jajašaca u žuči, prisutnost metilja dokazana je u 196 (33,5%), dok su u izmetu jajašca dokazana u 389 (38,9%) životinja. Metodom precipitacije u gelu protutijela su bila dokazana u 474 (47,4%) životinje. Postupak izravnog dokaza jajašaca u izmetu i žuči vrlo je specifičan i ima pozitivnu prediktivnu vrijednost (100%) u usporedbi s precipitacijskim testom. Međutim, slabija osjetljivost (66,5%) i negativna prediktivna vrijednost (67,9%) dobivene su za pretragu jajašaca u izmetu te 81,0% za osjetljivost i 78,9% za negativnu prediktivnu vrijednost za dokaz jajašaca u žuči. Pretragom izmeta na jajašca nije se uspjela otkriti prisutnost metilja u 33,5% životinja, dok pretragom žuči na jajašca metiljavost nije bila dokazana u 19% goveda u odnosu na precipitaciju u gelu. Rezultati pokazuju da je precipitacija u gelu bolja za dokazivanje goveđe fascioloze u nekom stadu te vrlo prikladan test za veterinare u Nigeriji