Plasma cortisol concentrations in gilts treated with immunomodulator during early gravidity - Potočnjak, Dalibor (Array, 2008)
Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi može li višekratna imunomodulacija smanjiti posljedice stresa zbog preseljenja nazimica iz pripuštališta u čekalište tijekom rane faze gravidnosti. Istraživanje je obuhvatilo tri skupine gravidnih nazimica pasmine švedski landras, u dobi od 8 do 9 mjeseci. Svaka skupina životinja sadržavala je 30 gravidnih nazimica. Tri istraživane skupine nazimica bile su različito obrađivane. Skupini A primijenjen je imunomodulator (Baypamun®) 6, 4 i 2 dana, a skupini B 5, 3 i 1 dan prije preseljenja iz pripuštališta u čekalište. Navedeni imunomodulator dan je intramuskularno u dozi od 2 ml u obje skupine nazimica. Skupina C nije bila obrađivana imunomodulatorom prije preseljenja iz pripuštališta u čekalište. Nazimicama svih navedenih skupina izvađena je krv 2., 4. i 6. dana boravka u čekalištu. U istraživanom razdoblju utvrđene su statistički značajne razlike (P<0,01) u koncentraciji kortizola između imunomodulatorom tretiranih skupina A i B i netretirane skupine C. Prosječne koncentracije kortizola bile su najmanje u skupini A, pri čemu su vrijednosti utvrđene četvrtoga i šestoga dana boravka u čekalištu bile statistički značajno manje u odnosu na skupinu B (P<0,01). Prosječne koncentracije kortizola utvrđene u netretiranoj skupini C bile su veće od referentnog raspona za svinje. U sve tri skupine nazimica zabilježen je pad koncentracije kortizola u krvnoj plazmi tijekom boravka u čekalištu, tako da su prosječne vrijednosti utvrđene šestoga dana boravka u čekalištu bile statistički značajno manje (P<0,01) u odnosu na koncentracije kortizola utvrđene drugoga dana boravka u čekalištu. Navedeni rezultati pokazuju da imunomodulacija ublažava hormonalne promjene nastale kao odgovor na stresna stanja i upućuje na pozitivno djelovanje imunomodulatora u smanjenju stresne osjetljivosti