The transformation of the system of regulating technical-nautical services : the use of the price cap - Gardina, Massimo (Array, 2008)
Nadahnuti idejama koje se razlikuju od onih koje se trenutačno koriste, u radu;;se analizira struktura tržišta lučkih usluga ukazujući pri tome na činjenicu da je u;;Italiji moguće koristiti i druga sredstva kojima se regulira tržište. Shema talijanskih;;propisa, utvrđena zakonom iz 84/94, može se smatrati polaznom točkom od koje;;se treba krenuti kako bi lučke usluge i lučke pristojbe postale još konkurentnije.;;Promjena regulative je značajna osobito u slučaju kad monopolist nudi i druge;;usluge koje se razlikuju od onih koje pruža kao monopolist. Stoga bi predloženi;;model bio mnogo prikladniji i riješio bi problem izračuna, a kojeg postojeći sustav;;ne uzima u obzir. U radu je istaknut i tehničko-normativni aspekt, a data su i neka;;razmišljanja s time u vezi.;;Procjene koje su date u odnosu na slučaj luke Genova ukazuju na činjenicu;;kako je davanje zemljišta u koncesiju od strateške važnosti za procjenu modaliteta;;ustupa vlasništva nad lučkim terminalima. Izrazit ćemo i neka razmišljanja u tom;;pogledu, dajući i neke prijedloge za izmjenu propisa