Nautical tourism the basis of the systematic development - Favro, Srećko (Array, 2008)
U radu se istražuje nautički turizam te se ukazuje na važnost učinkovitog;;upravljanja nautičkim turizmom kao sustavom. Nautički turizam je složeni sustav;;u kojemu treba primjenjivati sve zakonitosti opće teorije sustava i načela upravljanja;;integriranim složenim sustavima, pa je cilj istraživanja autora utvrditi bitne;;elemente i značajke nautičkog turizma Hrvatske.;;Hrvatska ima vrlo povoljne prirodne uvjete za razvoj nautičkog turizma, kao;;što su duga obalna crta, veliki broj otoka, otočića i zaljeva pogodnih za nautičare;;te povoljne klimatske i hidrografske uvjete koji također pogoduju njegovu razvoju.;;Uz osnovne prirodno-prostorne uvjete i mogućnosti razvoja nautičkog turizma, poseban;;značaj ima razvoj komplementarnih djelatnosti. Autori istražuju mogućnosti;;razvoja tih djelatnosti te definiraju pojam nautičkog gospodarstva kao temeljnu;;odrednicu daljnjeg razvoja nautičkog turizma. Posebno ukazuju na značaj razvoja;;komplementarnih djelatnosti na otocima