Relatioship between the mucilage phenomenon and some concomitant environmental variables in the Northern-Adriatic lagoon of Stella Maris, Umag, Croatia - Fanuko, Neda; Valčić, Marko; Skenderović, Julije (2008)
U jednogodišnjem istraživačkom razdoblju u plitkoj je sjevernojadranskoj laguni;;Stella Maris, kraj Umaga (Hrvatska), karakterističnoj po izrazitom rasponu;;plime i oseke, praćena pojava tzv. cvjetanja mora - sluzastih nakupina u morskoj;;vodi. Istodobno su vršena dnevna mjerenja nekih popratnih meteoroloških i oceanografskih;;parametara. Pojavljivanje sluzastih pahulja, krpa i niti različitih veličina;;i boja zabilježeno je od travnja do rujna 2005 godine. Usporedbom ekoloških;;podataka (temperature zraka i vode, jakosti i smjera vjetra, plime i oseke, gustoće;;i slanosti, te brzine i smjera morske struje), sakupljenih u tom razdoblju sa zimskim;;uzorcima kada u vodi nije bilo sluzi, metodom analize osnovnih komponenata;;(PCA) uočena je u proljetnom i ljetnom razdoblju, kada se sluz pojavljuje,;;najveća promjena brzine morske struje te jakosti i smjera vjetra. Te su promjene;;mogle utjecati na najjače izraženi doprinos cvjetanju mora drugih triju varijabli:;;gustoće, plime i oseke te slanosti. U radu se raspravlja o sličnim rezultatima dobivenim;;i za otvorene vode sjevernog Jadrana
Bibliografija: 23 jed
Sažetak
Keywords: Eutrofikacija -- Jadransko more; Fitoplankton -- Cvjetanje