Treatment of toxic puerperal metritis in Iraqi buffalo cows - Azawi, Osama Ibrahim (Array, 2008)
Svrha ovoga istraživanja bila je procijeniti učinkovitost upotrebe antibiotika u kombinaciji s određenim hormonalnim preparatima za liječenje toksičnoga metritisa u bivolica. Uzorci su bili uzeti od 42 bivolice s toksičnim puerperalnim metritisom na dvije velike bivolje farme. Obrisci za bakteriološku i bioptati za patohistološku pretragu bili su uzeti sa sluznice maternice bivolica s puerperalnim metritisom. Najčešće izdvojene bakterijske vrste iz maternične šupljine bile su Escherichia coli, Archanobacterium pyogenes, Staphylococcus aureus i Fusobacterium necrophorum. Većina bakterijskih izolata bila je osjetljiva prema rifampicinu i oksitetraciklinu odnosno 73,8% izolata bilo je osjetljivo prema rifampicinu, a 67,9% prema oksitetraciklinu. Liječenje bivolica rifampicinom i oksitetraciklinom dovelo je do kliničkog ozdravljenja i involucije maternice. Zaključuje se da je primjena estradiol benzoata i oksitocina s intrauterinom infuzijom rifampicina i sistemskom primjenom oksitetraciklina pozitivno djelovala na kliničko izlječenje i involuciju maternice u bivolica s toksičnim puerperalnim metritisom