Multidrug resistant Escherichia coli isolates of poultry origin in Abeokuta, South Western Nigeria - Ogunleye, Akinlabi Oladele (Array, 2008)
Ukupno je 39 izolata bakterije Escherichia coli bilo izdvojeno iz peradi sa septikemijom od listopada 2005. do ožujka 2006. s 11 farmi u Abeokuti u jugozapadnoj Nigeriji. Svi su izolati bili pretraženi na osjetljivost prema antimikrobnim tvarima. E. coli bila je izdvojena iz 250 uzoraka tkiva različitih organa: crijeva, bubrega, pluća, srca, jajnika, slezene i izlaznoga crijeva (rektuma) oboljelih pilića dostavljenih na postmortalnu pretragu. Na osam od 11 pretraženih farmi bilo je rabljeno od tri do sedam različitih antimikrobnih tvari za liječenje, profilaksu ili pak kao promotori rasta. Ustanovljeno je da je 39 izolata E. coli pokazivalo 19 različitih načina višestruke otpornosti prema nitrofurantoinu (100 μg), cefuroksimu (20 μg), norfloksacinu (10 μg) kotrimoksazolu (50 μg), ciprofloksacinu (5 μg), nalidiksičnoj kiselini (30 μg), kloramfenikolu (10 μg), ampicilinu (10 μg, 25 μg), ofloksacinu (5 μg), penicilinu G (5 i.j.), amoksicilinu (20 μg) i kloksacilinu (5 μg)