Steroid-responsive meningitis-arteritis in a dog : a case report - Kiš, Ivana, veterinarka (Array, 2008)
Rad prikazuje slučaj meningitis-arteritisa u kuje izlječivog steroidima. Kuja je dovedena na Kliniku za unutarnje bolesti zbog višednevne visoke temperature, inapetencije, nevoljkog kretanja, ukočenoga hoda, zgrbljenoga stava i promijenjenoga ponašanja. Kuja je pokazivala samo djelomično kliničko poboljšanje na liječenje antibioticima te steroidnim i nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Životinja je klinički i neurološki pregledana. Ustanovljena je povišena temperatura te izrazita bolnost pri pasivnom pokretanju vrata. Učinjene su laboratorijske pretrage krvi i mokraće. Nakon toga učinjena je punkcija likvora te njegova analiza. Postavljena je dijagnoza meningitis-arteritisa koji reagira na steroide. Započeto je odgovarajuće liječenje koje je završilo izlječenjem