Investment projects with direct economic effects from the investor's - shipping company - point of view - Bistričić, Ante (Array, 2008)
Sva poduzeća i drugi sustavi, pa tako i brodarska poduzeća koja imaju kvalitetno postavljenu viziju, misiju, strategiju i strateške ciljeve vjeruju u sebe i u svoju budućnost. Vjeruju da će zadovoljiti svoje interno i eksterno okruženje zbog čega su i osnovani. Da bi kvalitetno ostvarili postavljene strateške ciljeve, tj. brzo implementirali strategiju, što je preduvjet opstanka na globalnom tržištu, potrebno je poznavati projektnu problematiku. Stoga se u ovome znanstvenom radu sustavno i koncizno elaborira projektna problematika i to: projekt, vrste projekta, investicijski projekt i njegov vijek, investicijski brodski projekt sa stanovišta investitora brodarskog poduzeća i investicijska odluka. Posebnu pozornost posvećena je investicijskom brodskom projektu s neposrednim učincima iz razloga što ti projekti u fazi eksploatacije vijeka brodskog projekta ostvaruju prihod, odnosno dobit koja osigurava povrat uloženih sredstava te daljnji rast i razvoj brodarskog poduzeća