Influence of ISO 27001:2005 on the Port of Rijeka security - Hlača, Bojan (Array, 2008)
Cilj ovoga rada je jasno izložiti ulogu upravljanja sigurnošću informacijskog;;sustava u cjelokupnoj sigurnosti luke Rijeka. Objasnit će se složenost sustava Lučke;;uprave Rijeka, način na koji Lučka uprava promišlja razvojnu strategiju riječkog;;prometnog pravca te usluge koje pruža u okviru postojeće razvojne paradigme;;informacijsko-komunikacijskog sustava. U sklopu upravljanja informacijsko-komunikacijskim;;resursima, jedna od temeljnih odrednica uspješnosti svih interesnih;;skupina uključenih u poslovnu aktivnost jest zaštita sustava upravljanja informacijskom;;sigurnošću. Predlaže se razmatranje certifikacije prema normi ISO;;27001:2005 koja se odnosi na upravljanje sigurnošću informacijskog sustava u;;opsegu definiranom od strane same organizacije. Pri tome se povezuju specifičnosti;;poslovanja Lučke uprave, navodi postupak i sadržaj certifikacije te nabrajaju;;moguće komparativne prednosti koje mogu biti dobijene procesom certifikacije;;unutar ukupnog sustava sigurnosti u lukama