Primjena svjetlovodne tehnologije na brodovima - Jurdana, Irena (Array, 2008)
Svjetlovodna tehnologija je zbog svojih prednosti u prijenosu podataka i jednostavnosti;;izvedbe nad klasičnim tehnologijama prijenosa informacija u proteklih;;dva desetljeća potpuno prevladala na području telekomunikacijskih i računalnih;;mreža. Osim u komunikacijskim sustavima svjetlovodi su se počeli primjenjivati i;;kao senzori za razne neelektrične i električne veličine. U oba slučaja njihove vrlo;;male dimenzije, jednostavno instaliranje, neosjetljivost na vanjske elektromagnetske;;utjecaje, veliki prijenosni kapacitet te dobra pouzdanost opravdavaju ugradnju;;svjetlovodnih mreža i senzora u zahtjevnim sustavima kao što su brodovi. U ovom;;radu opisano je nekoliko primjena svjetlovodnih komunikacijskih mreža u brodskim;;sustavima za nadzor i upravljanje brodskim pogonom te različite mogućnosti;;ugradnje i korištenja optičkih senzora