Religija u misli Johna Rawlsa - Berdica, Josip (Array, 2008)
Sažetak: Iako je riječ o najutjecajnijem političkom filozofu XX. stoljeća, Rawlsova misao o religiji nije dovoljno izučavana, kako u stranim tako i u domaćim znanstvenim radovima. Posljedica je to predrasude kako je Rawls usredotočen uglavnom na teme koje nisu posvećene odnosu politike i religije. Naprotiv, odnos religije i politike, kako ga Rawls vidi i tumači, u srži je problema koji je liberalizam kao filozofijsko mišljenje nastojao razriješiti stoljećima. On se tim problemima iskreno bavi i o njima promišlja, pokušavajući pružiti donekle zadovoljavajuće rješenje, ostavljajući mnoga otvorena pitanja za one koji će to isto pokušati učiniti nakon njega. Reći da je religija u Rawlsovoj misli slabo zastupljena ne odgovara onome što nalazimo u njegovim radovima, osobito u nedavno otkrivenom diplomskom radu neoortodoksnog Rawlsa. Misli što ih je iznio približavaju nas rješenju brojnih pitanja odnosa suvremene politike i religije te mjesta i uloge religije u suvremenom političkom diskursu, ali nas uvode i u koncizniju i sustavniju analizu tih odnosa za koje tek moramo pronaći primjereno rješenje