Doprinos isusovaca teološkim i filozofskim znanostima - Macan, Ivan (Array, 2008)
Sažetak: Prigodom 400. obljetnice dolaska isusovaca u Zagreb i osnutka klasične gimnazije autor daje sažet prikaz doprinosa što su ga isusovci dali na području filozofije i teologije, od osnutka Reda do današnjeg vremena. Prikaz je podijeljen na dva dijela: od osnutka Reda do njegova ukinuća (1. dio) i od ponovne uspostave do danas. U svakom dijelu opet nalazimo dva odsjeka: rad isusovaca u svijetu (poglavito u Europi) i njihov rad u Hrvatskoj (odnosno među Hrvatima. Već od samih početaka isusovci su se istakli kao teolozi i filozofi: na Tridentskom saboru: Lainez, Faber, Kanizije; u Rimskom kolegiju: Clavius, Bellarmin; u Španjolskoj i Portugalu: Fonseca, Suarez, Molina. U Hrvatskoj su osnivali kolegije u kojima se predavala filozofija i teologija. Uostalom Zagrebačka akademija postaje kolijevkom sveučilišta. U 19. i 20. st. ističu se: pobornici neoskolastike u Rimu, austrijsko njemačka škola kerigmatičke teologije (Jungmann, H. Rahner, K. Rahner, Lakner) te «nova teologija» u Francuskoj (de Lubac, Danielou). U Hrvatskoj osnivaju Filozofsko učilište (danas Filozofski fakultet u Zagrebu)