Utvrđivanje lokacije oštećenja na konstrukciji dinamičkim mjerenjem - Krstić, Hrvoje; Sigmund, Vladimir (2008)
Sažetak: Dinamičke karakteristike konstrukcije predstavljaju osobnu iskaznicu konstrukcije i iz njih se može iščitati stanje konstrukcije. Konstruktivna oštećenja uzrokuju promjenu dinamičkih parametara (vlastitih frekvencija, formi osciliranja i koeficijenata prigušenja). Kako se često radi o malim, vizualno teško uočljivim oštećenjima, dinamičko mjerenje je idealna metoda za ispitivanje i utvrđivanje stanja konstruktivnih elemenata jer je jednostavna, brza i ne razorna metoda ispitivanja. Na osnovi razlike između dinamičkih karakteristika konstrukcije unutar dva razdoblja ispitivanja primjenom prijenosne funkcije (kao metode dinamičkog ispitivanja) moguće je zaključivati o bitnim promjenama u konstrukciji (krutost i masa) i o stanju konstruktivnih elemenata. Kvantifikacija oštećenja je teža od određivanja lokacije oštećenja. Ovim radom predložena je metoda za određivanje lokacije i intenziteta oštećenja na bazi poznatih rezultata iz dva mjerenja te je njena primjena pokazana na eksperimentalnom modelu
Bibliografija: 7 jed
Summary
Keywords: Dinamičko mjerenje -- Konstrukcija