Technological correlations between the hardness and main alloyed elements in the area of cast iron half-hard rolls - Kiss, Imre (Array, 2008)
Sažetak: Tehnički uvjeti koji djeluju na valjke od lijevanog željeza tijekom upotrebe su jako različiti i često kontradiktorni. Tijekom dobivanja različitih fizičkih i mehaničkih svojstava u različitim fazama istog proizvoda susrećemo se s teškim tehnološkim problemima u industrijskim uvjetima. Kemijski sastav je jedan od parametara koji određuje strukturu željeza predodređenih za lijevanje valjaka. Ako ne poštujemo ovaj sastav, koji garantira dobra svojstva svakog valjka u valjaonici, to će dovesti do pojave škarta. Legirni elementi imaju u principu isti utjecaj na strukturu i svojstva. Ovaj rad predlaže matematički model utjecaja glavnih legirnih elemenata na mehanička svojstva (tvrdoća površine valjka) ovih nodularnih lijevova, što rezultira srednjim vrijednostima i srednjim kvadratnim odstupanjem varijabli HB, i glavnih legirnih elemenata (Cr, Ni, Mo), jednadžbe hiper-površine u četverodimenzionalnom prostoru. Za statističku i matematičku analizu korišteni su neki industrijski slučajevi. Tehnolozi mogu prikazati i interpretirati dobivene površine koje pripadaju trodimenzionalnom prostoru. Poznavanje tih krivulja nivoa omogućuje korelaciju vrijednosti dvije neovisne varijable tako da se HB može dobiti unutar traženih granica