A modification of abdelkarimohno model for ratcheting simulations - Halama, Radim (Array, 2008)
Sažetak: Kada su materijali podvrgnuti cikličnom plastičnom opterećenju sa ne-nultim srednjim naprezanjem, deformacija se obično akumulira u smjeru srednjeg naprezanja sa sve većim brojem ciklusa. Ova vrsta akumulacije deformacije zove se ciklično puzanje ili akumulacija plastične deformacije (ratcheting). Ovaj fenomen ovisi o mnogim čimbenicima i teško je napraviti njegovo točno numeričko modeliranje, posebno u uvjetima neproporcionalnog opterećenja. U svrhu postizanja boljih simulacija akumulacije plastične deformacije predložene su dvije modifikacije AbdelKarim-Ohno modela ciklične plastičnosti. Dobiveni model je implementiran u komercijalni FE software ANSYS korištenjem metode radijalnog povratka. U ovom radu su potvrđene mogućnosti modela pomoću niza aksijalnih/torzijskih opterećenja (Chen i ostali). Model prilično dobro predviđa akumulaciju plastične deformacije za skoro sve probe