Istraživanje i oblikovanje sklopovske i programske podrške za edukacijsku fleksibilnu stanicu - Šarić, Tomislav, inženjer strojarstva (Array, 2008)
Sažetak: U radu je istražena mogućnost povezivanja postojeće opreme iz Laboratorija za računalom integriranu proizvodnju s ciljem dobivanja nove kvalitete u edukaciji studenata. Analizirani su problemi i postavljeni ciljevi u realizaciji edukacijske fleksibilne stanice kroz integraciju CNC tokarilice i robotskog sustava. Predložen je način oblikovanja sklopovske i programske podrške i pojašnjene su prednosti i nedostaci danog rješenja: stezanja, prilagodbe prstiju prihvatnice robota, povezivanja upravljačkih jedinica robota i CNC tokarilice, te izrade programskih rješenja za postavljeni tehnološki problem. U eksperimentalnom dijelu rada testirano je predloženo sklopovlje. Po prihvaćenom sklopovskom rješenju provedena je simulacija programskog rješenja na razini upravljačkog sustava robota, a potom i testiranje predložene integrirane cjeline, odnosno sinkroniziran rad edukacijske fleksibilne stanice kod izrade predloženog radnog predmeta